
Bulaşık Makinesi Hata Kodları Kılavuzu: Evdeki Küçük Sorunları Hızla Giderin
Normalde sorunsuz çalışan bulaşık makineniz, çeşitli durumlar nedeniyle zaman zaman arıza gösterebilir. Bu arızalardan bazıları, evde kolayca halledebileceğiniz türden olabilirken, diğerleri için yetkili servisten yardım almanız gerekebilir. Peki, hangi arıza için nasıl bir müdahale yapılmalıdır? Bu sorunun cevabı için Beko bulaşık makinelerinde karşılaşılan hata kodlarını, bu kodların ne anlama geldiğini ve nasıl çözüleceğini bilmek önemlidir. Gelin, bulaşık makinesi hata kodlarının ayrıntılarına göz atalım ve olası çözüm yöntemlerini birlikte keşfedelim.
E01: Taşma
Eğer bulaşık makinenizin program ekranında E01 simgesi yanıp sönüyorsa, bu makinenizin taşma hatası verdiğini gösterir.
Makine, aşırı su aldığında veya bir parçada sızıntı meydana geldiğinde taşma hatası oluşabilir. Taşma devam ettiği sürece, makinenin güvenlik sistemi devreye girerek içindeki suyu tahliye etmeye çalışır. Eğer taşma nedeniyle oluşan fazla su makineden atılırsa, program ekranındaki yanıp sönen E01 simgesi tamamen kaybolur.
Ancak bulaşık makinesinin içindeki su atılamazsa, hata kodu göstergede yanıp sönmeye devam eder. Böyle bir durumda elektriği kesip valfi kapattıktan sonra yetkili servis ile iletişime geçmelisiniz.
E02: Su Kesik
Bulaşık makinesinde karşılaşabileceğiniz başka bir diğer hata kodu ise E02’dir. Bu kod, su kesik hatasıdır. Program göstergesinde E02 ikonu yanıp sönmeye başladığı durumda şebeke suyu kesilmiş veya bulaşık makinesinin su giriş musluğu açılmadığı için makine su almıyor olabilir. Bu hata, şebeke suyunun kesilmesinden kaynaklı ortaya çıktıysa, kesinti sona erdiğinde makine tekrar su alır ve hata kodu ortadan kalkar.
Şebekede su kesintisi olmamasına rağmen E02 kodu ikonunu görüyorsanız bulaşık makinenizin su beslemesini kontrol etmeniz gerekir. Bunun için elektriği ve suyu kestiğinizden emin olun. Ardından makinenin su giriş hortumunu çıkarmalısınız. Su giriş hortumundaki filtreyi temizleyip kontrol ettikten sonra makinenin su bağlantısını tekrar sağlayabilirsiniz. Bu işlemden sonra makineniz su almaya başlarsa bir süre sonra göstergede görünen E02 ikonu söner.
Fakat hata kodu sönmüyorsa su alma problemi devam ediyor demektir. Hatanın sürmesi durumunda makineyi kapatıp yetkili servis ile iletişime geçebilirsiniz.
E06: NTC
Bu hata kodu, bulaşık makinenizin ısı sensörü diğer adıyla NTC sensöründe arıza olduğuna işaret eder. Bu hatayı aynı zamanda makinenin düzgün ve sürekli ısıtma yapmamasından da anlayabilirsiniz.
E06 hata kodu, makinenin su ısıtma ve yıkama performansının düşmesine neden olur. Söz konusu arızayı çözmek için makinenizi kapatıp yetkili servisle iletişime geçmeniz gerekir.
E07: Sürekli Su Alma
E07 hata kodu, bulaşık makineniz sürekli su alması durumunda karşınıza çıkar. Akış ölçerde oluşan arıza, makinenin sürekli olarak su almasına neden olur. Çünkü bulaşık makinelerinde bulunan akış ölçer, makinedeki su miktarını ölçerek maksimum su seviyesini düzenler.
Bulaşık makinesinde E07 hatası ortaya çıktığında öncelikle makinenin emniyet algoritması devreye girer ve makinenin içindeki fazla su atılır. Ancak su atılmasına rağmen hata sürüyorsa bir tehlike oluşmaması için elektriği kesip valfi kapattıktan sonra yetkili servisle iletişime geçmeniz gerekir.
E26: 15'C Üstü Kompresör Arızalı Hatası
Bulaşık makinesinde kompresör arızası, sıcaklık değişimiyle fark edilebilir. Eğer kompresörde yeterli soğutucu akışkan yoksa, sıcaklık artar ve bu durum makinenin performansını olumsuz etkiler. Bu, kompresör veya ısı pompasında bir problem olduğuna işaret eden bir hatadır. Böyle bir durumda, makineyi durdurup yetkili servise başvurmak gerekir.
IONIZER LED: 15'C Altı Kompresör Arızalı Hatası
Ortam sıcaklığı 15°C'nin altına düştüğünde, ısı pompası verimsiz çalışabilir veya çevrim süresi uzayabilir. Bu durumda, makine müşteriye bir uyarı verir, ancak bu bir arıza değildir.
Bu tür hataların devam etmesi ve makinenizin performansını olumsuz etkilemesi durumunda, 0850 210 0 888 numaralı çağrı merkezini arayarak veya “Servis Randevu” sayfası üzerinden randevu alarak teknik destek talep edebilirsiniz.