Uzun Süreli Saklama için Seçimler: Derin Dondurucu Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
Beko
Beko
30 Ocak 2025

Uzun Süreli Saklama için Seçimler: Derin Dondurucu Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Evinize yeni bir derin dondurucu almayı düşünüyorsanız, bu yazı tam size göre! Hadi gelin, birlikte derin dondurucu alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini keşfedelim.

Buz Gibi Bir Macera: Derin Dondurucu Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

  1. Derin Dondurucu Çeşitleri: Besin yerleşimine göre dikey, yatay; soğutma sistemine göre statik, no frost seçeneklerinden ihtiyacınıza cevap verecek ürünü seçebilirsiniz.
  2. Boyut ve Kapasite: Dondurucuyu yerleştireceğiniz alanın ölçüleriyle uyumlu, depolama ihtiyacınızı karşılayacak kapasitede ürünleri değerlendirebilirsiniz.
  3. Enerji Sınıfı ve Ses Seviyesi: Enerji verimliliği yüksek ürünlerle enerji tasarrufu yapabilir ve düşük ses seviyesine sahip ürünleri konforlu bir şekilde kullanabilirsiniz.
  4. Ek Teknolojiler: Besinlerin ömrünün daha uzun olmasına yardımcı olacak veya pratik bir kullanım sağlayacak ürünleri seçebilirsiniz.

Derin Dondurucunuz Hangi Özelliklere Sahip Olmalı?

Bir derin dondurucu alırken dikkat etmeniz gereken bazı önemli özellikler şunlardır:

  • Kapasite: Ailenizin büyüklüğüne ve saklamak istediğiniz yiyecek miktarına bağlı olarak uygun bir kapasite seçin. Küçük aileler için 100-150 litre yeterliyken, büyük aileler veya çok miktarda yiyecek saklayanlar için 300 litre ve üzeri daha uygun olabilir.
  • Enerji Verimliliği: Enerji tasarrufu sağlayan modeller, elektrik faturalarınızı düşürmenize yardımcı olur.
  • Dondurma Kapasitesi: Günlük dondurma kapasitesi, derin dondurucunun 24 saatte ne kadar yiyecek dondurabileceğini gösterir. Yüksek dondurma kapasitesine sahip bir model seçmek, yiyeceklerin daha hızlı donmasını sağlar.
  • Gürültü Seviyesi: Düşük desibelli (dB) modeller, daha sessiz çalışır ve evinizde rahatsızlık yaratmaz.
  • No Frost Teknolojisi: No Frost özelliği, buzlanmayı önleyerek derin dondurucunuzu sık sık çözmeniz gerekmemesi anlamına gelir.
  • Hızlı Dondurma Fonksiyonu: Bu özellik, taze yiyecekleri hızlı bir şekilde dondurur, böylece besin değerlerini korur.
  • Dijital Ekran ve Kontroller: Dijital ekran ve kontroller, sıcaklık ayarlarını kolayca yapmanızı sağlar ve dondurucunun durumunu kontrol etmenize olanak tanır.
  • Alarm Sistemi: Kapı açık kaldığında veya sıcaklık arttığında sizi uyaran bir alarm sistemi, yiyeceklerin bozulmasını önler.
  • Depolama Düzeni ve Aksesuarlar: Çekmeceler, bölmeler ve raflar gibi düzenleme aksesuarları, yiyeceklerinizi düzenli bir şekilde saklamanıza yardımcı olur.
  • Boyut ve Tasarım: Derin dondurucunun evinizde yerleştireceğiniz alana uygun boyutlarda olması önemlidir. Ayrıca, estetik açıdan evinizle uyumlu bir tasarım seçmek isteyebilirsiniz.

Bu özelliklere dikkat ederek, ihtiyaçlarınıza ve bütçenize en uygun derin dondurucuyu seçebilirsiniz.

Hangi Derin Dondurucu Sizin İçin Doğru?

Derin dondurucu satın alma aşamasında ilk olarak derin dondurucu tiplerini incelemeli ve bu doğrultuda karar vermelisiniz. Ürünü yerleştireceğiniz alan, kullanım alışkanlıklarınız ve ihtiyaçlarınız bu kriteri doğru bir şekilde değerlendirmek için size yardımcı olur.

Derin dondurucu çeşitleri; besin yerleşimine ve soğutma sistemine göre olmak üzere ikiye ayrılır. Şimdi, bu derin dondurucu türleri hangi özelliklere sahip, avantajları ve dezavantajları nelerdir, inceleyelim.

Besin Yerleşimine Göre Derin Dondurucular: Yatay mı, Dikey mi?

Evinizde derin dondurucuya ayıracağınız alanı düşündünüz mü? Bu alan yatay mı, yoksa dikey mi? İşte bu soru, derin dondurucu seçiminizde çok önemli bir rol oynuyor. 

  • Yatay Derin Dondurucu: Beko Sandık Tipi Derin Dondurucu olarak da bilinen ve yatay bir tasarımı olan bu derin dondurucu türünün kapısı üstte bulunur ve yukarı doğru açılır. Depolanan besinler ise dondurucunun içinde yer alan sepetlere yerleştirilir. Sandık türü derin dondurucular, tasarımları sayesinde duvarlarında dolap ya da raf olanlar ve bu nedenle alçak bir dondurucu almak durumunda olanlar için kullanışlı bir çözümdür.
  • Dikey Derin Dondurucu: Beko Çekmeceli Derin Dondurucu ya da “bölmeli dondurucu” olarak da isimlendirilen bu türün tasarımı buzdolabını andırır. Raflı ve çekmeceli yapısı sayesinde farklı besin kategorilerini ayrı şekilde depolamak mümkündür. Yani etleri ve meyveleri ayrı bölmelere koyarak koku sinme sorununu çözüme kavuşturabilirsiniz. Çekmeceli derin dondurucuların en büyük artılarından biri de dikey tasarımı sayesinde yerden tasarruf etmeye imkân vermesidir.

Soğutma Sistemine Göre Derin Dondurucular: No Frost mu, Statik mi?

No frost ve statik olmak üzere ikiye ayrılan soğutma sistemine göre derin dondurucu modellerinin sahip olduğu özellikleri inceleyerek “No frost mu, statik derin dondurucu mu almalıyım?” sorusuna yanıt bulabilirsiniz.

  • No Frost Derin Dondurucu: Buz çözme derdine son! Karlanma yapmayan ve bu sayede kar eritme gibi bir işlemi hayatınızdan çıkaran no frost dondurucu modelleri, konforlu bir kullanım sağlama açısından oldukça başarılıdır.
  • Statik Derin Dondurucu: Cihazın içerisindeki nemin kar haline gelmesiyle dondurma işlemini gerçekleştiren statik dondurucu modellerinin artısı, benzer depolama kapasitesine sahip no frost alternatiflere göre daha uygun fiyatlı olmasıdır. Fakat bunun yanı sıra statik dondurucu çeşitlerinin içindeki buzların düzenli olarak temizlenmesi zorunluluğu, kullanımı zahmetli hale getirebilecek etkenlerden biri olarak görülebilir.

Derin Dondurucu Alırken Boyut ve Kapasite Seçimi: Büyüklük Önemli mi?

Boyut; en, boy, genişlik ölçüleri doğrultusunda hesaplanır ve bir derin dondurucunun boyutunun büyüklüğü, litre cinsinden belirtilen kapasiteyi doğrudan etkiler. Özetle alacağınız derin dondurucu ne kadar büyük olursa depolama alanınız da o kadar fazla olacaktır.

Yatay ve dikey derin dondurucu modellerinin sunduğu kapasite seçenekleri birbirine yakındır; fakat bazı sandık tipi dondurucular, daha yüksek kapasiteye sahip olabilir.

Boyut ve kapasite doğrultusunda karar verirken dikkat etmeniz gereken başlıca unsur, ürünü konumlandıracağınız yer olsa da buna ek olarak ihtiyacınıza ve kullanım alışkanlıklarınıza uygun alternatifleri değerlendirmeyi de kesinlikle es geçmeyin.

Enerji Tasarrufu ve Sessizlik: Derin Dondurucunuz Bir Ninja Gibi Olsun

Şimdi gelelim derin dondurucunuzun görünmez kahramanlıklarına: enerji tasarrufu ve sessizlik. Bu ikisi, dondurucunuzun ne kadar "ninja" olduğunu belirler!

Derin dondurucunuz çalışırken tükettiği enerji miktarını etkileyen ana faktör Enerji Sınıfıdır. Enerji tasarrufu yapabilmek için seçtiğiniz enerji sınıfı oldukça önemlidir.

7 gün 24 saat çalışacak olan derin dondurucunun ses seviyesinin düşük olması da konforlu bir kullanım için olmazsa olmazdır.

Derin dondurucu almaya karar verenlerin kesinlikle incelemesi gereken bu iki unsura daha yakından bakalım.

Enerji Sınıfları: A'dan G'ye Enerji Verimliliği Yolculuğu

Verimliliği yüksek enerji sınıfları hem daha az elektrik harcamanızı sağlayarak tasarruf etmenize hem de doğayı korumanıza yardımcı olur. Peki, hangi enerji sınıfı ne anlama gelir? Az enerji tüketmek için hangi enerji sınıfını tercih etmelisiniz?

Enerji sınıfları; A, B, C, D, E, F, G harfleriyle belirtilir. En verimli, en az enerji tüketen enerji sınıfı A’dır ve harflerde ilerledikçe enerji verimliliği düşer, yani enerji tüketimi artar. Satın almak istediğiniz cihazın hangi enerji sınıfında yer aldığını öğrenmek için enerji etiketini inceleyebilirsiniz.

Rahat Bir Kullanım Mümkün: Düşük Ses Seviyesi

Düşük ses seviyesine sahip bir derin dondurucu, özellikle ev ortamında rahatlık ve konfor sağlamak açısından önemlidir.

  • Doğru Yerleşim: Derin dondurucunun etrafında yeterli hava akışı olduğundan emin olun. Duvara veya diğer cihazlara çok yakın yerleştirilmesi, titreşim ve gürültü seviyesini artırabilir.
  • Düzenli Bakım: Kompresör ve fanların temizliği ve düzenli bakımı, cihazın daha sessiz çalışmasına yardımcı olur.
  • Yük Dengeleme: İçerideki yükün dengeli bir şekilde dağıtılması, dondurucunun daha sessiz çalışmasını sağlar.

“dBA” yani desibel ile ifade edilen ses seviyesinde değer arttıkça dondurucunun çalışırken oluşturduğu ses de artar. Beko dikey derin dondurucularda ses seviyesi 36 dBA ila 39 dBA arasındayken yatay derin dondurucularda ses seviyesi 39 dBA ya da 40 dBA’dır.

Unutmayın, doğru seçilmiş bir derin dondurucu, mutfağınızın en sessiz ama en çalışkan üyesi olabilir. Büyük alışverişler yapmak, mevsiminde aldığınız meyve ve sebzeleri saklamak ve yemeklerinizi önceden hazırlayıp dondurmak artık çok daha kolay olacak!

Kolay Kullanım ve Uzun Ömürlü Depolama Sağlayan Teknolojiler

"Hangi derin dondurucu iyi?" diye soruyorsanız, cevap aslında çok basit: İhtiyacınıza en uygun olan! Dondurucu seçimi yaparken aktardığımız kriterleri göz önünde bulundurmalı, ama bunun yanı sıra ürünün sahip olduğu ek teknolojileri de kesinlikle es geçmemelisiniz. Şimdi, Beko derin dondurucuların sahip olduğu ve hayatınızı kolaylaştıracak özelliklere göz atalım.

Multimode Teknolojisi ile Derin Dondurucunuzun Dönüşüm Gücünü Keşfedin!

Bazen buzdolabınız yetmiyor, bazen de dondurucunuzun tüm raflarına ihtiyaç duymuyorsunuz, değil mi? İşte tam da bu noktada Multimode teknolojisi imdadınıza yetişiyor!

Multimode özelliğine sahip olan Beko derin dondurucu modellerinin 8 bölmeli depolama alanı bulunur. Alttaki 4 bölme dondurucu olarak kullanılabilirken üstteki 4 bölme ise ihtiyaç doğrultusunda dondurucu, soğutucu ya da kapalı modda kullanılabilir. Bu sayede ihtiyacınız olan depolama alanına kolaylıkla ulaşabilir, hatta ürünü kapalı modda kullandığınızda enerji tasarrufu da yapabilirsiniz.

Joker Özelliği: İster Dondurucu İster Soğutucu

Beko'nun bazı modellerinde bulunan Joker özelliği, derin dondurucunuzu tam bir sihirbaza dönüştürüyor! Bu özellik sayesinde cihazınızı istediğiniz zaman soğutucu, istediğiniz zaman dondurucu olarak kullanabiliyorsunuz. Yani mutfağınızda adeta bir joker kart gibi, her ihtiyaca cevap veren bir cihazınız oluyor!

Hızlı Dondurma Özelliği: Besinleriniz Zamana Meydan Okusun!

Hızlı dondurma özelliği, adeta bir zaman makinesi gibi çalışıyor! Bu özellik sayesinde, dondurucuya koyduğunuz gıdalar çok daha hızlı donuyor ve böylece besin değerlerini ve tazeliklerini daha uzun süre koruyorlar. Yani yazın aldığınız o taptaze çilekler, kışın da aynı tazelikte kalıyor!

Kapı Yönü Değiştirme Özelliği: Alana Uygun Kullanım

Derin dondurucunuzu aldınız, eve getirdiniz ama kapısı yanlış yöne açılıyor ve mobilyalarınıza çarpıyor. Ne yapacaksınız? Endişelenmeyin! Beko dondurucuların kapı yönü değiştirme özelliği sayesinde, kapıyı istediğiniz yöne açılacak şekilde ayarlayabiliyorsunuz. Yani derin dondurucunuz, evinize mükemmel bir şekilde uyum sağlıyor!

Kolay Kapı Açma Mekanizması: Süper Güçlere Gerek Yok!

Dondurucunun içi ve dışı arasında yüksek sıcaklık farkı vardır. Bu durum yüksek basınca sebep olarak cihazın kapısının zor açılmasına neden olabilir. Fakat Beko derin dondurucularda bulunan kolay kapı açma mekanizması sayesinde bu gibi bir sorunla karşılaşmaz ve derin dondurucu kapısını kolaylıkla açabilirsiniz.

Derin Dondurucu Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Derin dondurucu seçiminde incelenmesi gereken kriterler doğrultusunda seçim yaptınız ve yeni beyaz eşyanıza sahip oldunuz. Peki, derin dondurucu kullanmanın püf noktalarına ne kadar hakimsiniz? Gıdaları doğru bir şekilde saklayabilmek, enerji tasarrufu yapabilmek adına bu detaylar da oldukça önemlidir.

Derin Dondurucu Kullanımında Enerji Tasarrufu İçin Öneriler

Temizlendiği zaman dışında fişi hep prize takılı olan derin dondurucunun kullanımında bazı noktalara dikkat ederek enerji tasarrufu yapmanız mümkün. Gelin, yüksek verimlilikli enerji sınıfı seçimi dışındaki kalan bu önemli detayları inceleyelim.

  • Güneşten uzak durun: Cihazı güneş ışığına direkt maruz kalmayacak ve ocak, fırın, radyatör gibi ısı yayan kaynaklardan uzak bir yere yerleştirmelisiniz. Bu, dondurucunun iç soğukluğunu korumak için daha az efor sarf etmesine yardımcı olacaktır.
  • Sıcak yiyeceklere dur deyin: Sıcak yiyecekleri dondurucuya koymak, cihazın içindeki havanın ısınmasına ve bu nedenle kompresörün daha fazla enerji harcamasına neden olur. Ayrıca sıcak yiyecekler, donmuş ürünlerin çözülüp bozulmasına da sebep olabilir. Bu yüzden besinleri oda sıcaklığına geldiğinde dondurucuya yerleştirmelisiniz.
  • Dolu dondurucu, mutlu dondurucu: Soğuk nesneler hem ortamı hem de birbirlerini soğuk tutabilirler. Bu durum, dondurucu içindeki havanın soğuk olmasına ve cihazın daha az enerji harcamasına yardımcı olabilir. Bu sebeple derin dondurucunun içi dolu olmalıdır. Eğer dondurucu içerisinde yeterli besin yoksa alanı soğuk tutmak için buz torbalarından yardım alabilirsiniz.
  • Kapıyı açık bırakmayın: Dondurucunun kapısını açmak, cihazın içindeki havanın ısınmasına sebep olur. Enerji tasarrufu yapabilmek için ihtiyaç olmayan durumlarda derin dondurucu kapağını açmamalı ve kapı lastikleri deforme olursa acilen onarımının gerçekleştirilmesini sağlamalısınız.
  • Hava deliklerini kapatmayın: Dondurucunun arkasında yer alan soğuk hava deliklerini kapatmak, hava akışını olumsuz etkiler. Bu noktaları kapatmadığınıza emin olmalısınız.

Derin Dondurucuda Besinleri Doğru Bir Şekilde Depolama Sanatı

Dondurmak istediğiniz yiyeceklerle içeceklerin uzun süre zarar görmeden saklanabilmesi ve gıda israfının önüne geçilebilmesi için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunur:

  • Gıdaları, hava geçirmeyen dayanıklı ambalajlar içerisinde saklamalısınız.
  • İçecekleri ve gıdaları depolamak için buzdolabı ya da buz poşetlerini ve plastik kapları kullanabilirsiniz. Ayrıca depoladığınız besinlerin ambalajlarının üzerine, gıdayı derin dondurucuya koyduğunuz tarihi de yazmalısınız. Bu arada cam saklama kapları ve asitli kutu içecekler kesinlikle derin dondurucuya koyulmamalıdır.
  • Besinleri en az -18°C'de dondurmalı, buzu çözülmüş gıdaları en kısa sürede tüketmeli ve zararlı bakterilerin üremesini göz önünde bulundurarak kesinlikle yeniden dondurmamalısınız.
  • Et, bakliyat, sebze, meyve gibi farklı gıda türlerini derin dondurucu içerisinde farklı bölümlere koyarak düzen sağlayabilirsiniz. Ayrıca gıdaların donmalarını hızlandırmak için paketlerin birbirine temas etmemeleri gerekir.
  • Derin dondurucuda saklanacak besinleri porsiyonlara ayırıp ambalajlamak, gıda israfının önüne geçebilir. Donma süresini hızlandırmak için sebze ve meyveleri 1 kg, etleri en fazla 1,5 kg olacak şekilde paketleyebilirsiniz. Ayrıca sıvılarda donma nedeniyle %6 genleşme olacağını da unutulmamalı ve paketleri ağzına kadar doldurmamalısınız.
  • Baharatların tadı, donma işlemi sırasında değişikliğe uğrayabilir. Bu nedenle baharatlar, donmuş yiyecekleri pişirdikten sonra eklenmelidir.
  • Donmuş yiyeceklerin ambalajlarında şişme ve nem gibi durumlar, gıdaların bozulduğu anlamına gelebilir. Tüketmeden önce besinleri kontrol etmeniz faydalı olacaktır.
  • Limon gibi asidik meyveler, domates ve salatalık gibi hassas sebzeler, karpuz ve yeşillikler gibi su oranı yüksek besinler, pişmiş veya pişmemiş yumurta, pişmiş makarna, krem peynir ve ekşi krema dondurulup çözüldükten sonra tat kaybına uğrayabileceklerinden bu gibi besinleri dondurmamalısınız.

Donmuş Besinleri Çözdürme Yöntemleri

Doğru saklama koşullarını yaratmak kadar dondurulmuş besinleri doğru bir şekilde çözdürmek de sağlık ve besin değerlerinin korunması açısından önemlidir.

Dondurmuş olduğunuz besinleri buzdolabının soğutucu bölümünde, elektrikli ya da mikrodalga fırınlarda veya oda sıcaklığında çözdürebilirsiniz. Besinleri oda sıcaklığında çözdürecekseniz, gıdaları buzları çözüldükten sonra uzun süre açıkta bırakmamaya ve kısa sürede pişirmeye özen göstermelisiniz.

Besinleri doğru bir şekilde depolamak, enerji tasarrufu yapmak ve gıdaları çözüp pişirmek için bazı püf noktaları derin dondurucu kullanımında önemlidir. Güneşten uzakta, dolu ve sıcak yiyecekleri yerleştirmemek, kapıyı uzun süre açık bırakmamak gibi detaylar, derin dondurucunuzdan en iyi verimi almanızı sağlar. Ayrıca besinleri doğru ambalajlar içinde depolamak ve çözdürme işlemlerini dikkatlice yapmak da önemlidir.

Beko Derin Dondurucu modellerini web sitesi üzerinden inceleyerek size uygun modele hemen ulaşabilirsiniz. Bu yazımız ilginizi çektiyse Buzdolabınızda Düzen: Ferahlık ve Temizlik İçin Yaratıcı Çözümler makalemizi de inceleyebilirsiniz.

İlgili Ürünler

3350 E Statik Derin Dondurucu
0
  • Enerji Sınıfı : E
  • Toplam Hacim (L) : 360 L
  • Aydınlatma Tipi : LED
  • Kapı Kilidi : Var
  • Dondurucu Sepeti : 3
7081 MultiMode EB Çekmeceli Derin Dondurucu
0
  • Enerji Sınıfı : F
  • Toplam Dondurucu Bölme Sayısı : 8
  • Dondurucu Bölme Teknolojisi : Multimode
  • Soğutma Sistemi : No Frost
  • Hızlı Soğutma : Var
  • Toplam Hacim (L) : 240 L
  • Hızlı Dondurma : Dondurucuya saklamak istediğimiz gıdaları hızlı bir şekilde dondurarak besin değerlerinin düşmesini engeller.
  • Aydınlatma Tipi : Yan duvarlarda LED aydınlatma
  • Kapı Yönü Değiştirme : Var
  • Kapı Açık Alarmı : Ürününüzün kapısı 1 dakika süre açık kaldığında uyarı sesi duyulur. Dolap kapısını kapattığınızda veya varsa, ekran düğmelerinden herhangi birine bastığınızda bu ses kesilir
7083 MultiMode EI Çekmeceli Derin Dondurucu
0
  • Enerji Sınıfı : E
  • Toplam Dondurucu Bölme Sayısı : 8
  • Dondurucu Bölme Teknolojisi : Multimode
  • Soğutma Sistemi : No Frost
  • Hızlı Soğutma : Var
  • Toplam Hacim (L) : 240 L
  • Hızlı Dondurma : Dondurucuya saklamak istediğimiz gıdaları hızlı bir şekilde dondurarak besin değerlerinin düşmesini engeller.
  • Aydınlatma Tipi : Yan duvarlarda LED aydınlatma
  • Kapı Yönü Değiştirme : Var
  • Kapı Açık Alarmı : Ürününüzün kapısı 1 dakika süre açık kaldığında uyarı sesi duyulur. Dolap kapısını kapattığınızda veya varsa, ekran düğmelerinden herhangi birine bastığınızda bu ses kesilir