incele |
Dondurmak yiyeceklerimizi, mevsiminde aldığımız sebze ve meyvelerimizi daha sonra da tüketebilmek için saklayabilme problemini çözmek için etkili bir yoldur. Dondurma teknolojisi sayesinde gıda içeriğindeki su buz haline getirildiği için, mikroorganizma faaliyeti yavaşlar. Bunun yanı sıra, biyokimyasal ve kimyasal reaksiyonlar da yavaşladığı veya durduğu için gıda kalitesi uzun bir süre muhafaza edilebilir. Son dönemde sağlıklı beslenme ve organik ürün tercihlerinin yükselişte olduğunu görüyoruz. İnsanlar mevsiminde yetişmeyen ürünleri alma konusunda tereddüt duyuyor. Bu ürünleri mevsiminde satın alıp daha sonra kullanabilmek için de en uygun çözümlerden biri dondurmak olarak görülüyor. Buzdolaplarının dondurucu bölmelerinin yetersiz kalmaya başladığı durumda da dondurucuyu ayrı bir ürün olarak alma ihtiyacı ortaya çıkıyor.
Ayrıca çalışma hayatı, sosyalleşme ihtiyacı vb. sebepler insanların alışverişlerini toplu yapıp saklamak, hatta bazı yemeklerinin ön hazırlığını yapıp sonrasında kullanmak ihtiyacını ön plana çıkartıyor.
Son yıllarda her ne kadar diğer aylarda satışları artmış olsa da mevsimsel döngülerin dondurucu ihtiyacında halen önemli unsur olduğunu görüyoruz. Kurban bayramı, balık sezonu, ev hanımlarının kışlık basması, mevsiminde sebze ve meyvelerini alıp kış dönemi için hazırlık yapmaları gibi.
Covid-19’un başladığı dönemden itibaren dondurucu talebinin daha da önem kazandığını, kapanma dönemlerinde yapılan toplu alışverişlerin de bu tercihte etkili olduğunu görüyoruz.
Web sitelerinde artık sadece yemek tarifleri değil, dondurucuda saklanabilecek gıdalar, tarifler başlıkları görüyoruz. Dondurucu iyi bir yardımcı ürün pozisyonuna geliyor.
NELERE DİKKAT ETMELİ?
Dikkat edilmesi gereken ilk nokta, dikey bir ürüne mi yoksa yatay bir ürüne mi ihtiyaç olduğunu belirlemektir. Yatay dondurucular yapısı gereği daha geniş ölçülere sahiptir. Dikey ürünler ise daha dar alanlara sığdırılabilmektedir. Benzer hacimlere sahip ürünler olmakla birlikte yatay bir dondurucuda ürünleri istifleme yöntemiyle saklamayı tercih edebilirler. Ancak kimilerine de bu istifleme sonrası saklanan gıdalara ulaşabilmek problem yaratabilmektedir. Dikey ürünlerde ise kullanılan çekmece ve ayrı bölmelerle, farklı gıdaları birbirine temas etmeden saklayabilir, saklanan ürünlere kullanacakları zaman daha kolay ulaşabilirler.
Dikey çekmeceli ürünlerde kullanıcılar farklı gıda gruplarını farklı çekmecelerde depolayabilirler(örneğin; aile üyelerinden birinin vegan olması veya balık tüketmemesi bir sorun ama çekmeceli dikey kabinlerde istedikleri gibi bir çekmecede sadece balık depolayıp bir çekmecede meyve-sebze depolayabilirler. Böylece az da olsa kokuları birbirine karışmamış olur ve kullanıcılar etkilenmez).
Bir diğer nokta, yine kullanımlarına uygun bir ürün belirlemektir. İhtiyaçların sadece dondurucu mu yoksa gerektiğinde soğutucu olarak da kullanılabilecek bir ürün mü olduğu önemli bir başlangıç sorusu olabilir. Hanedeki kişi sayısı, saklanarak kullanılan gıda alışkanlığı, çeşitli hacim ölçüleri arasında tercihte belirleyici olacaktır. Bu çıkarımlarla ihtiyaç duyulacak teknolojiye ve özelliklere sahip ürünlerin tercih edilmesi bütçe yönetimi açısından faydalı olacaktır.
Yiyecekleriniz sıcakken dondurucu / soğutucunuza koymayın.
Enerji verimliliği için yapabileceğiniz bir diğer şey sıcak yiyecekleri ve içecekleri dondurucu / soğutucunuza hemen koymamaktır. Sıcak gıdalar cihazın içindeki havanın ısınmasına neden olur. Buzdolabının kompresörü havayı soğutmak için daha çok çalışır ve enerji tüketir. Koymak istediğiniz yiyeceklerin ve içeceklerin oda sıcaklığına gelmesini bekledikten sonra dolaba yerleştirerek gereksiz enerji tüketiminin ve gıda israfının da önüne geçebilirsiniz... (sıcak gıdalar dondurulmuş gıdalarınızın yanına konulduğunda daha önceden dondurmuş olduğunuz gıdalarınızın ısınmasına(çözünmesine) sebep olarak kalitesinin bozulmasına (hatta gıdanın bozulmasına sebep olabilir) sebep olacaktır.
Dondurucu / soğutucunuzu sıcağa maruz bırakmayın.
Ürününüzü ısı kaynaklarından uzak bir yere konumlandırmayı da unutmayın. Çevresine ısı yayabilecek eşyaların yakınına koyduğunuz buzdolapları, içlerindeki havayı soğutmak için daha fazla enerji harcar. Direkt güneş ışığı almayan bir yere; kalorifer, fırın gibi cihazların uzağına yerleştirerek buzdolabınızdan daha iyi verim alabilirsiniz.
Saklama torbalarının üzerine paketlediğiniz gıdalarınızın ismini ve dondurma tarihini yazmayı unutmayın.
Dolu tutmaya çalışın.
Soğuk nesneler hem bulundukları ortamı hem de birbirilerini soğuk tutar. Bu sebeple dondurucu / soğutucunuzu elinizden geldiğince dolu tutmaya çalışın. Özellikle buzluk bölmesindeki donmuş gıdalar soğuk havanın korunmasına yardımcı olur. Soğutucunuz tam dolu olmadığında boş yerlere su şişeleri, buz, buz aküleri(PCM) ya da dolu torbalar yerleştirerek dolap içinin soğuk kalmasına destek olabilirsiniz. Böylece dolabınızın kompresörünün daha az çalışmasını ve cihazın daha az enerji tüketmesini sağlayabilirsiniz.
Kapı lastiklerini kontrol edin.
Ürününüzün kapak lastiklerini de kontrol etmenizi öneririz. Deforme olmuş ya da esnekliğini yitirmiş lastikler görevini yerine getiremeyebilir. Arızalı kapı lastikleri dondurucunun içindeki soğuk havayı dışarıdaki sıcak havadan izole edemez ve kompresör dolap içindeki havayı soğutmak için daha çok enerji tüketir. Bu durumda kapı lastiklerinin değiştirilmeleri gerekir. Dondurucunuzun kapı lastiklerinin sağlam olduğundan emin olarak fazladan enerji tüketiminden kaçınabilirsiniz.
Donduracağınız besinleri en az -18 derecede dondurmalı ve dondurulmuş gıdalar çözüldükten sonra kısa süre içinde derhal tüketilmeli ve kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Tazeliğinden ve temizliğinden emin olduğunuz besinleri dondurunuz. Emin değilseniz tazeliğinden emin olduğunuz besinler ile karıştırmadan bu besinleri temiz küçük buzdolabı poşetleri kullanarak tek yemeklik (tek pişirimlik) miktarlara ayırmalı ve bu şekilde dondurmalısınız.
Dondurmak istediğiniz malzemeleri türlerine göre ayırın ve ayrı raflarda et, balık ve tavuk gibi ürünlere temas ettirmeden ve tek seferde tüketebileceğiniz miktarlarda paketleyerek dondurun. Bu sayede tüm gıdanın çözülerek tekrar dondurulmasının önüne geçilebilirsiniz.
Gıdalarınızın hızlı bir şekilde tam olarak donmaları için, paket başına aşağıda belirtilen miktarların aşılmaması tavsiye edilir. -Meyve ve sebzeler, 0,5-1 kg ; et, 1-1,5 kg
Sıvı haldeki yiyecekler donma sırasında %6 genişleyeceğinden kabı ağzına kadar doldurmayın.
Derin dondurucunuza patlama riskinden dolayı cam şişe ve kutulardaki asitli içecekleri kesinlikle koymayınız.
Dondurulacak gıdaları önce soğutucuda bir süre soğutun. Önceden dondurulmuş gıdalarla yeni dondurulacak gıdaları birbirine temas ettirmeyin.
Gıda kalitesinin korunması ve gıda israfının önüne geçilmesi amacıyla gıdalar dondurucu bölmeye ambalajsız olarak kesinlikle konulmamalıdır.
Gıdanın saklanacağı ambalaj malzemesi hava geçirmemeli, yeterli kalınlıkta ve dayanıklı olmalı, soğuk ve nemle birlikte form değiştirmemelidir. Aksi durumda donarak sertleşen gıda, ambalajı delebilir. Ambalajın iyi kapatılması da gıdayı güvenli saklama açısından önemlidir.
Buzdolabı poşetleri derin dondurucular için idealdir. Yiyecekleri buzdolabı poşetlerine koyup içerisindeki havayı boşaltarak muhafaza etmelisiniz. Ayrıca poşetlerin ya da kapların üzerine ürünü dondurucuya attığınız tarihi de yazarsanız bu sizin için büyük kolaylık sağlar.
Yiyeceklerin kalitesinin en iyi şekilde korunabilmesi, bunların olabildiğince çabuk ve hızlı dondurulması ile mümkündür. Hızlı dondurma fonksiyonunuzu derin dondurucu kullanım kılavuzlarında belirtildiği şekilde aktifleyerek gıdalarınızı çok daha hızlı sürede dondurabilirsiniz. (Az miktarda besin (azami 2 kg kadar), hızlı dondurma fonksiyonu kullanılmadan da dondurulabilir.)
Gıdalarınızı sıkışık olmayacak şekilde (ambalajların birbirleri ile temas etmemesi önerilir) dondurucu raflarına ya da çekmecelerine yayarak yerleştirmeniz gıdalarınızın çabuk ve hızlı bir şekilde dondurulmasını sağlayacaktır.
Dondurucunuzun arka yüzeyinde bulunan havalandırma deliklerinin önüne dondurulmuş gıdalarınızı koyarak soğuk hava girişini sağlayan havalandırma deliklerini kapatmayınız.
Kapısında rafı olan modelimizi tercih ettiyseniz taze ve sıcak yiyecekleri dondurmak için dondurucu kapısının raflarını kullanmayınız. Yalnızca donmuş yiyecekleri saklamak için kullanabilirsiniz.
Çok miktarda gıdayı aynı anda dondurmayı denemeyiniz. Taze yiyeceklerinizi dondururken; 24 saatte en fazla derin dondurucunuzun tip etiketinde «dondurma kapasitesi … kg/24 saat» olarak belirtilen miktar kadar gıdayı dondurabileceğinizi göz önünde bulundurunuz.
Dondurulmuş yiyeceklerin paketinde nem ve anormal şişmeler varsa, büyük olasılıkla daha önce uygun olmayan bir depolama koşulunda depolanmış ve içeriği bozulmuştur. Bu gıdaları kontrol etmeden tüketmeyiniz.
Pişmiş yemeklerde bulunan bazı baharatlar (kekik, hardal, baharat karışımları, anason, fesleğen, dereotu, zencefil, karabiber vb.) Uzun süre depolama koşullarına maruz kaldığında tatları değişebileceğinden dondurulacak yiyeceklerinizi az baharatlandırmalı ya da arzu edilen baharatlar, yiyeceklere çözünme işleminden sonra eklenmelidir.
Kızartılmış veya pane edilmiş et ürünlerini dondurmaktan kaçınmak gerekir.
Yağlar protein ve karbonhidratlardan daha zor donar ve derin dondurucuda saklanma ömürleri daha kısadır. Bu nedenle daha uzun süre dondurucuda saklayabilmek için pirzola gibi yağlı etlerin önceden yağlarının ayıklanması gerekir.
Et dilimlerinin her biri zeytinyağı ile hafifçe yağlandıktan sonra birer veya ikişer dilim halinde poşetlere konularak dondurulması tavsiye edilir.
Et çeşitleri |
Hazırlanışı |
Depolama süresi (Ay) |
Oda sıcaklığında çözülme süresi (saat) |
||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Dana eti | Biftek | 2 cm kalınlıkta kesip aralarına folyo yerleştirerek veya streç ile sıkıca sararak | 6-8 | 1-2 | |||||||
Rosto | 2 cm kalınlıkta kesip aralarına folyo yerleştirerek veya streç ile sıkıca sararak | 6-8 | 1-2 | ||||||||
Kuşbaşı | Ufak parçalar halinde | 6-8 | 1-2 | ||||||||
Pirzola | Kesilmiş dilimlerin arasına folyo yerleştirerek veya streç ile tek tek sararak | 6-8 | 1-2 | ||||||||
Kıyma | Baharatlanmadan, yassı paketler halinde | 3-4 | 2-3 | ||||||||
Kuzu eti | Biftek | 2 cm kalınlıkta kesip aralarına folyo yerleştirerek veya streç ile sıkıca sararak | 6-8 | 1-2 | |||||||
Rosto | Et parçalarını buzdolabı poşeti ile ambalajlayarak veya streç ile sıkıca sararak | 6-8 | 1-2 | ||||||||
Kuşbaşı | Ufak parçalar halinde | 6-8 | 1-2 | ||||||||
Pirzola | Kesilmiş dilimlerin arasına folyo yerleştirerek veya streç ile tek tek sararak | 6-8 | 1-2 | ||||||||
Kıyma | Baharatlanmadan, yassı paketler halinde | 3-4 | 2-3 | ||||||||
Koyun eti | Pirzola | Et parçalarının arasına folyo yerleştirerek veya streç ile tek tek sararak | 4-8 | 2-3 | |||||||
Rosto | Et parçalarını buzdolabı poşeti ile ambalajlayarak veya streç ile sıkıca sararak | 4-8 | 2-2 | ||||||||
Kuşbaşı | Parçalanmış etleri buzdolabı poşeti ile ambalajlayarak veya streç ile sıkıca sararak | 4-8 | 2-3 | ||||||||
Kıyma | Baharatlanmadan, yassı paketler halinde | 1-3 | 2-3 | ||||||||
Sığır eti | Rosto | Et parçalarını buzdolabı poşeti ile ambalajlayarak veya streç ile sıkıca sararak | 8-12 | 1-2 | |||||||
Biftek | 2 cm kalınlıkta kesip aralarına folyo yerleştirerek veya streç ile sıkıca sararak | 8-12 | 1-2 | ||||||||
Kuşbaşı | Ufak parçalar halinde | 8-12 | 1-2 | ||||||||
Kemik | Testere ile kesin. | 6-8 | |||||||||
Sakatat | Parçalar halinde | 1-3 | 1-2 | ||||||||
Sucuk, Salam, Sosis | Zarlı olsa da paketlenmelidir. | 1-2 | Çözülene kadar | ||||||||
Jambon | Kesilmiş dilimlerin arasına folyo yerleştirerek | 2-3 | Çözülene kadar |
Küçük olanları tümüyle, büyük olanları parçalar halinde paketlenmelidir.
Av hayvanları kesimden 24 saat sonra parçalanmalıdır.
Ekstra yağ ekleme yapılan etler 3 ay, ekstra yağ ekleme yapılmayan etler ise 12 ay dondurulmuş olarak saklanabildiğinden, mümkünse etlere çözüldükten sonra yağ eklenmelidir.
Et cinsi | Hazırlanışı | Depolama süresi (Ay) | Oda sıcaklığında çözülme işlemi |
---|---|---|---|
Tavuk ve Hindi (bütün) | Folyo içine sararak veya alışıldığı gibi | 8-12 | 10-12 |
Tavuk ve Hindi (parça) | Folyo içine sararak veya alışıldığı gibi | 4-6 | 2-3 |
Tavuk ve Hindi (kıyma) | Baharatlanmadan, yassı paketler halinde | 3-4 | 2-3 |
Ördek | Folyo içine sararak | 4-6 | 10-12 |
Kaz | Porsiyonlar 2.5 kg’den fazla olmamalıdır. | 4-6 | 10-12 |
Tavşan, Geyik, Karaca | Porsiyonlar 2.5 kg’den fazla olmamalıdır. | 6-8 | 10-12 |
1 kg ’den fazla olan, parçalara ayrılmış, donmaya hazır temizlenmiş balıkları paketlemeden önce 1-2 saat dondurucuda bekletiniz. Daha sonra balıkların üzerinde buz tabakası oluşana kadar baş aşağı buzlu su içine daldırıp hemen paketleyin.
Balıkları tercihen alüminyum folyo ile içerde hava kalmayacak şekilde paketleyin.
Dondurulan balıkları ambalajından çıkarmadan soğutucu bölmesine koyarak çözdürün ya da tamamen donmuş halde iken pişirin.
Şoklama yöntemi ile dondurulan deniz ürünleri ilk günkü tazelik ve vitamin değerinde kalır.
Balık çeşitleri | Hazırlanışı | Saklama süresi (Ay) | Oda sıcaklığında çözülme işlemi | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Tatlı su balıkları | Alabalık | 2-3 | Büyük balıklar kesinlikle çözülmelidir. Küçük balıklar biraz buzlu kalabilirler. | ||||||||
Tunabalığı | 2 | ||||||||||
Sazan | 2 | Hafif ateşte kızartılmalıdır. | |||||||||
Yayınbalığı | 2 | ||||||||||
Yağsız balıklar | Levrek, pisi, kalkan, dilbalığı | İçi ve pulları iyice temizlendikten sonra yıkanıp kurulanmalı, gerektiğinde kuyruk ve baş kısmı kesilmelidir. | 4-8 | İyice çözülmelidir. | |||||||
Yağlı balıklar | Palamut, uskumru, tekir, som, lüfer, hamsi | 2-4 | İyice çözülmelidir. | ||||||||
Balık yumurtası | Havyar |
2-3 | İyice çözülmelidir. | ||||||||
Kabuklular | Yengeç, karides, midye, kerevit, ıstakoz | 4-6 | İyice çözülmelidir. |
Mevsiminde alınan sebzeler şok yöntemi ile dondurulabilir. Bu yöntem ile sebzelerin rengi, tadı, kokusu ve besin değeri korunur.
Şok yöntemi: Suyu kaynattıktan sonra sebzeleri 1-2 dakika bu suda haşlayın. Hemen sonra 1 dakika kadar buzlu suda bekletin. Sebzeleri kurulayarak üst üste gelmeyecek şekilde bir tepsiye dizin ve bu şekilde dondurucunuza koyun. Sebzelerin donduğuna emin olduktan sonra dondurucuya uygun plastik torbalarda veya hava almayan kutularda saklayın.
Dondurulmuş sebzeler çözdürülmeden kaynar suda veya yağda pişirilmelidir.
Püre halinde dondurulmuş sebzeler pişirilmeden önce biraz çözülmeye bırakılmalıdır.
Çözülen sebzeler hemen kullanılır ve asla tekrar dondurulmaz.
Özel poşetlerde kendi buharında mikrodalga fırında pişen sebzeler vitaminini kaybetmez.
Vakumlu ambalajlar içinde dondurulan sebzeler ilk günkü tazeliklerinde korunur.
Donduracağınız sebzelerin öncelikle temiz (yıkanmış, ayıklanmış, şok haşlama yapılmış vb.) olduğundan emin olmalısınız.
Sebzeler | Çiğ sebzeden istenen özellikler | Hazırlanışı | Son haşlama süresi(Dakika) | Saklama süresi (Ay) | Oda sıcaklığında çözülmesi süresi(Saat) |
---|---|---|---|---|---|
Kamabahar | Katı, beyaz çiçekli | 1,5 lt sıcak suya 1 gr limon asidi (rengi koruyabilmesi için) damlatın. | 3-5 | 8-10 | Donmuş halde kullanılır. |
Taze fasulye | Etli, sulu | Yıkadıktan sonra suyunu süzün ve ufak parçalar halinde doğrayın. | 3 | Donmuş halde kullanılır. | |
Bezelye | Taze, yumuşak, fazla küçük ve koyu çekirdekli olmayan | Çekirdekleri çıkardıktan sonra yıkayarak şok haşlama yapın. | 2 | 10-12 | Donmuş halde kullanılır. |
Lahana | Taze, sert, yeşil renkli | Temizledikten sonra şok haşlama yapın. | 1-2 | 6-8 | Eritme süresi 2 saat |
Patlıcan | Parlak ve sert | Yıkadıktan sonra 2cm'lik parçalar halinde kesin. | 4 | 10-12 | Parçaları polietilen tabakayla birbirinden ayırın. |
Salatalık | Az çekirdekli, sert | Salata için: Yıkayıp soyduktan sonra doğrayın veya rendeleyin. | Bu işlem yapılamaz. | 6-8 | Eritme süresi 1/2 saat |
Salatalık | Az çekirdekli, sert | Sebze için: Soyularak uzunlamasına kesilir. Çekirdeği alınır. 3cm kalınlıkta dilimler halinde kesilir. | 4 | 12 | Donmuş halde kullanılır. |
Mısır | Yumuşak, fakat çok olgun olmayan | Temizleyin | 4-8 | 12 | Koçanıyla veya tane tane dondurulabilir. |
Pırasa | Doğrandıktan sonra şok haşlama yapılır. | 5 | 6-8 | Donmuş halde kullanılır. | |
Havuç | Taze | Dilimler halinde kesilir, şok haşlama yapıldıktan sonra soğuk suyla durulanır. | 3-4 | 12 | Donmuş halde kullanılır. |
Biber | Eti, kırmızı, sarı, yeşil, olabilir. | Sapı kesilir, ikiye bölünerek çekirdeği çıkarılır. Şok haşlama yapılır. | 2-3 | 8-10 | Donmuş veya çözülmüş kullanılır. |
Maydanoz | Sert yapraklı | Doğranarak veya ufak porsiyon halinde dondurulur. | Bu işlem yapılamaz. | 6 | Donmuş halde kullanılır. |
Mantarlar | Büyük olmayan , sağlam | Yağda hafifçe pişirilip üzerine limon sıkılır. | Bu işlem yapılamaz. | 2-3 | Donmuş halde ve derhal kullanmalıdır. |
Ravendiye | Şekerli veya şekersiz | Bu işlem yapılamaz. | 8-12 | Eritme süresi 1-2 saat | |
Brüksellahanası | Yeşil, sert çiçekli | Alışılmış şekilde hazırlanır, şok haşlama yapılır. | 3-4 | 9-12 | Donmuş halde kullanılır. |
Pancar | Yumuşak, sağlam , kırmızı | Yıkadıktan sonra suda haşlanır, dilimler halinde kesilerek soğuk suya tutulur. | 8-10 | Eritme süresi 3-4 saat | |
Kırmızılahana | Yalnız sağlam olanlar | Alışıldığı şekilde hazırlanır, dilimler halinde kesildikten sonra sirkeli sıcak suya daldırılır. | 3 | 8-10 | Donmuş halde kullanılır. |
Kereviz | Kabuğu soyularak dilimler halinde kesildikten sonra sirkeli sıcak suya daldırılır. | 10-12 | Donmuş halde kullanılır. | ||
Kuşkonmaz | Sert, kapalı, beyaz çiçekli | Kabuğu soyularak dilimler halinde kesilir. Taze değilse 1-2 saat soğuk su içinde bekletilir. Daha sonra şok haşlama yapılır. | 3-4 | 6-9 | Donmuş halde kullanılır. |
Kabak | Taze olanlar | 2-3 cm'lik dilimlere kesin. | 2-3 | 9 | Donmuş halde kullanılır. |
Ispanak | Taze, yumuşak yapraklı | Alışılmış şekilde hazıralnır. Şok haşlama yapılır. | 2 | 6-9 | Eritme süresi 2 saat |
Çorbaya katılan sebzeler (Maydanoz, havuç vb) | Yalnız taze olanlar | Temizlenip yıkandıktan sonra şok haşlanır. Küçük porsiyonlar halinde dondurulur. | 4-6 | ||
Domates salçası veya suyu | Olgunlaşmış olanlar | Domatesler yıkanıp doğrandıktan sonra 10 dakika buğulanır, süzgeçten geçirilerek veya küçük küpler halinde kesilerek dondurulur. | 10-12 | Donmuş halde kullanılır. |
Bazı meyveler toplandıktan sonra olgunlaşmaya devam eder. Bu da meyvenin saklanma koşullarını belirler.
Sadece olgunlaşmış meyveler dondurulabilir. Henüz tam olgunlaşmamış meyveler oda sıcaklığında saklanmalıdır. Eğer meyve toplandıktan sonra olgunlaşmıyorsa buzdolabında saklanmalıdır.
Eğer bir meyve aşırı olgunlaşmışsa çürük yerleri kesilip biraz limon suyu eklenerek daha sonra tatlılarda kullanmak üzere püre halinde dondurulabilir.
Dondurulan meyve ham olarak yenebilir ya da jöle, marmelat, komposto ve turta yapımı için çözüldükten sonra pişirilebilir.
Şekerle dondurulan meyveler dondurulduktan sonra da koku ve tatlarını korur. Şekerle dondurulan meyveler plastik kapta, şekersiz dondurulan meyvelerse dondurucuya uygun plastik torbalarda dondurulabilir.
Meyve doldurulan kapta mutlaka biraz boş yer kalmasına dikkat edilmesi gerekir; çünkü donan meyveler genleştikleri için irileşirler.
Meyveler | Çiğ meyveden istenen özellikler | Hazırlanışı | Şeker eriyiği | Depolama süresi (Ay) | Oda sıcaklığında çözülmesi süresi(Saat) |
---|---|---|---|---|---|
Elma | Kepeksiz, olgunlaşmış(fazla olgunlaşmamış), sağlam | Şok haşlama yapılana kadar tuzlu suda (1 lt suya 5 gr tuz ) bekletilir. 2 dakika şok haşlamaya tabi tutulur. | %35 Pastalar için şekersiz | 8-10 | 5-7 |
Elma Marmeladı | Sert, sulu elmalar | Normal şekilde hazırlanır, isteğe göre şekillenir. | 1kg Marmelat için 80-100 gr şeker | 8-12 | 5-10 |
Kayısı | Aynı sarılıkta, olgun, sağlam meyveler | Normal şekilde hazırlanır,ikiye bölünerek çekirdeği çıkarılır, kabuklu olarak şeker veya limon asidi içine daldırılı veya 1/4-1/2 dakika şerbet içinde şok haşlanır. | %46 | 4-6 | 4-6 |
Armut | Olgun, sert olanlar tercih edilmelidir. | 2-3 dakika şok haşlama yapılır.%35(çok olgun meyvelerde 1 dakika) şok haşlanana kadar sirkeli su içinde bekletilir. | %35 | 8-10 | 5-7 |
Böğürtlen | Ezik olmayan, siyah, olgun, taze | Dikkatlice yıkanıp ayıklanır. Şekerli veya şekersiz olarak dondurulabilir. | 500 gr böğürtlen için 100 gr şeker | 10-12 | 3-7 |
Çilek | Sert olgun çiçekler | Dikkatlice yıkanıp ayıklanır. | 500 gr çilek için 100 gr şeker Turtalar için şekersiz | 8-10 | 2-7 |
Ahududu, Yaban mersini | Tam olmuş, aynı renkte olanlar | Dikkatlice yıkanıp ayıklanır. | 500 gr ahududu için 100 gr şeker | 10-12 | 3-7 |
Frenk Üzümü | Sağlam, olgun, yaralanmamış | Yıkanarak sapları ayıklanır. | 500 gr için 100 gr şeker | 8-12 | 3-7 |
Vişne | Olgun, yaralanmamış, aynı renkte olanlar | Yıkanarak sapları ayıklanır. | %46 | 8-12 | 5-8 |
Tatlı Kiraz | Olgun, yaralanmamış, aynı renkte olanlar | Yıkanarak sapları ayıklanır. | %35 | 8-12 | 5-8 |
Erik | Sağlam, olgun, ezik olmayan | Sadece komposta için | %35 | 8-12 | 5-10 |
Şeftali | Tam olmuş, ezik olmayan, sert olanlar tercih edilmelidir. | Kabuğu soyulur, bölünür, çekirdeği çıkarılarak şok haşlanır veya şekerli komposto yapılır. | %40 | 10-12 | 3-5 |
Ayva | Taze, tam olgunlaşmamış meyveler | Pişmiş komposto, marmelat, ayva suyu | %40 | 11-12 | 5-10 |
Meyve Jölesi | Taze, tam olgunlaşmamış meyveler | Normal şekilde hazırlanır. | İsteğe göre şekerli veya şekersiz | 6 | 2-5 |
Mürdüm Eriği | Aynı şekilde olgunlaşmamış, sap kısmı sert olan | Çekirdekleri çıkartılarak normal şekilde hazırlanır. | %35 Pasta için şekersiz hazırlanır. | 10-12 | Donmuş halde kullanılır. 5-10 |
Dondurulacak yemeklerin az baharatlı olmasına dikkat edin. Bazı baharatlar uzun süre depolandıkları zaman tatları değişir ve keskin bir tat alır.
Yiyeceklerin saklama süreleri kullanılan yağ çeşidine göre değişkenlik gösterebilir.
Uygun olan yağlar: Margarin, dana yağı, zeytinyağı ve tereyağı.
Uygun olmayan yağlar: Yerfıstığı.
Sıvı şeklindeki yemekler soğuğa dayanıklı plastik kaplarda, diğerleri vakumlu poşetler veya folyo veya torbada dondurulabilir.
Hazırlanışı | Depolama süresi(Ay | Açıklama (Saat) | |
---|---|---|---|
Hamur Tatlısı | Ham veya az pişirilmiş olarak folyolara sarılır. | 2-3 | 1-2 saat bekletilir. |
Et suyu | Suyu kaynatılarak konsantre edilir, bir kapta dondurulur ve paketlenir. | 3-4 | Donmuş olarak ısıtılır. |
Güveç | Sert etli olmamalıdır. | 2-3 | 5-10 saat bekletilir veya donmuş olarak ısıtılır. |
Patates yemekleri | Kabuklu-soyulmuş, (Haşlanmış tuzlu patatesler dondurulmaya uygun değildir.)Patates köfteleri hafif pişirilerek dondurulmalıdır. | 4 | Donmuş halde hafifçe ısıtılır. |
Patates kızartması | İstenilen şekilde hazırlanır. 3 dakika sıcak yağda kızartılır. Yağı süzülerek açık şekilde dondurulduktan sonra paketlenir. | 2-3 | Donmuş halde sıcak yağda kızartılır. |
Çorba | Çorba içine katılan katkılar aynı olarak paketlenmelidir. | 3-6 | Donmuş halde kullanılır. |
Tatlılar | Jelatinli, nişastalı veya yumurta beyazı karıştırılmış olanlar uygun değildir. İrmikli, pirinçli tatlılar dondurulmaya daya uygundur. | 1-2 | 1-2 saat bekletilir. |
Pişirilmemiş turta, pasta, kek, börek ve hamurun dondurulması mümkündür.
Tüm pastaların taze olarak dondurulması gerekir. Eğer sıcak olursa daha iyi sonuç alınabilir.
Pasta ve keklerin yumuşamaması için jöle, marmelat ve meyveler tamamen çözüldükten sonra kullanılmalıdır.
Keklerin saklama kaplarında dondurulması daha uygundur.
Hamurun folyodan ayrılmasındaki zorluktan dolayı alüminyum folyo kullanılması uygun değildir.
Çözülen pastalar 5-10 dakika 150-200°C sıcaklıkta ısıtıldığı takdirde oda sıcaklığında çözülenlere göre daha taze olur ve aromalarını korur.
Gıda cinsi | Depolama süresi (Ay) | Çözülme süresi (Saat) | ||
---|---|---|---|---|
Oda sıcaklığında | Buzdolabında +2, +4°C | Fırında | ||
Bisküvi | 3-6 | 1-1,5 | 190-200°, 5-8 dakika | |
Ekmek | 4-6 | 2-3 | 200-225°C, 4-5 dakika | |
Sandviç | 2-6 | 1-2 | ||
Mayalı kek | 3 | 2-4 | Kısmen çözülmüş | 100°C, 50-60 dakika 200°C, 5-10 dakika |
Börek | 1-3 | 200-225°C, 5-10 dakika | ||
Turta | 1-1,5 | 3-4 | ||
Yufka | 2-3 | 1-1,5 | 5-6 | |
Mayalı hamur | 2-3 | 2-3 | ||
Piza | 2-3 | 2-4 | 200°C, 15-20 dakika |
Paketsiz ve homojenize edilmemiş sütler ve sıvı haldeki yağlar dondurulmaya uygun değildir. Tereyağı dondurucuda saklanabilir.
Yumurtalar kabuklu olarak dondurulamaz. Eğer dondurulacaksa sarısı veya beyazı ayrı ayrı yada tamamen karışmış şekilde sıkıca kapalı bir saklama kabında hava almasını önleyecek şekilde dondurulmalıdır. Bu şekilde dondurulmuş olan yumurta sarı ve/veya beyazı buzdolabında veya soğuk su ile temas halinde yani ısınmasını engelleyecek şekilde çözdürülmelidir ve hemen kullanılmalıdır.
Büyük kalıp halinde alınan peynir küflenmemesi açısından küçük bloklar halinde porsiyonlanarak dondurulabilir.
Dondurulan peynir daha sonra rendelenerek özellikle börek yapımında kullanılabilir.
Süt Mamulleri ve Yumurta | Hazırlanışı | Depolama süresi(Ay | Açıklama |
---|---|---|---|
Süt (paket süt) | Kendi paketinde | 2-3 | Sadece homojen olmuş olanlar |
Peynir (beyazpeynir dışında) | Dilim halinde; dilimlerin arasına folyo konulmalıdır. | 6-8 | Yumuşak peynir sert olanlara göre daha uygundur. Kısa süreli depolamada orijinal paketinde bırakılabilir. Uzun süreli depolamalarda ayrıca plastik folyoda saklanmalıdır. |
Yağ (tereyağ, margarin) | Kendi ambalajında | 6-9 | Tuzsuz yağ dondurmaya daha uygundur. Kısa süreli depolamada orjinal paketinde bırakılabilir. Uzun süreli depolamada ayrıca alüminyum folyoya veya plastik folyoya sarılmalıdır. |
Yumurta sarısı | İyice karıştırılır. | 8-10 | Kapalı kapta saklanmalıdır. |
Yumurta beyazı | 10-12 | Kapalı kapta saklanmalıdır. | |
Yumurta karışımı (sarı ve beyaz) | İyice karıştırılır. | 10-12 | Kapalı kapta saklanmalıdır. |
Paketleri aldıktan sonra olabildiğince kısa bir süre içinde dondurucu bölmeye koyunuz.
Dondurulmuş yiyeceklerinizi satın alırken uygun sıcaklıklarda dondurulduğundan ve paketlerinin bozulmadığından emin olunuz.
Dondurucu bölmeden çıkardığınız ambalajlı hazır gıdaları tüketmeden önce ambalaj üzerinde yazan son kullanma tarihinin geçmediğinden emin olunuz.
Dondurulmuş yiyeceklerin saklanmasında dondurulmuş yiyecek paketlerinin üstündeki talimatlara dikkatle uyulması tavsiye edilir. Yiyecek üzerinde bir talimat yoksa satın alınma tarihinden itibaren en fazla 3 ay saklanmalıdır.
Dondurulmuş yiyeceklerinizin saklama ömründe bir çok faktör (oda sıcaklığı, termostat ayarı/set değeri, buzdolabı
kapısının açılma sıklığı, yiyeceğin türü ve yiyeceğin marketten eve taşınması gibi) etkilidir. Her zaman ambalaj üzerindeki talimatlara uyunuz ve belirtilen saklama süresini hiçbir zaman geçirmeyiniz.
Joker veya Multimode ürün Soğutucu bölmesinde gıdalarınızı daha uzun süre saklamak için…
Peynir : Peynir buzdolabında önce yağlı kâğıda veya streç filme, daha sonra da alüminyum folyaya sarılarak saklanmalıdır. Beyaz peynir, çok uzun süre kullanılmak istenirse zeytinyağı dolu bir kabın içinde saklanabilir.
Peynir havayla temas etmemesi için ağzı kapalı bir kaba konulduğunda terler. Bunu önlemek için kabın içine bir kesme şeker konulabilir. Peynirin kurumaması için ıslak bir tülbente sarılmalı ve kurudukça tülbent tekrar ıslatılmalıdır.
Yoğurdun sulanmaması için içinde kaşık bırakılmamalıdır. Kullanıldıktan sonra üzeri spatula ile düzeltildiğinde buzdolabında daha uzun süre bozulmadan saklanabilir. Ayrıca sulanmaması için metal yerine tahta kaşık kullanılması, kaşığın derine batırılmasındansa yoğurdun yüzeyden alınması faydalı olacaktır.
Iceberg marul yaprakları ayıklandıktan sonra soğuk su içine yerleştirilerek buzdolabında saklanırsa daha uzun süre taze kalır.
Yumuşamış havuç ve salatalıklar buzdolabında su içinde bekletildiğinde hemen canlılıklarını kazanır.
Roka, maydanoz, nane gibi sebzeler havlu kâğıtlara sarılarak plastik torbalar içinde sebzelik bölmesinde saklandıklarında tazeliklerini daha uzun süre korurlar. Kâğıt havlu kondensasyonu engelleyerek yumuşamayı ve küf gelişimini önler.
Kesik limon buzdolabında açıkta bırakıldığında kuruyacağından, üzerine tuz ya da şeker dökülerek saklanırsa ikinci kullanıma kadar kuruyup bozulmaz.
Yumurtanın sarısı buzdolabında içine 1-2 çorba kaşığı sıvıyağ konulmuş ağzı kapalı plastik kapta 4 gün; beyazı da 2-4 gün saklanabilir.
Armutlar sapları yukarı doğru gelecek şekilde dizilirse bozulmaları geciktirilmiş olur.
Kuru üzümler uzun süre saklandığında birbirlerine yapışır ve lezzetleri bozulur. Bunu önlemek için havası alınmış bir torbada buzdolabında saklanabilir. Çok sertleşirse biraz sıcak su gezdirilmeli, daha sonra kâğıt havluyla kurulanmalıdır.
Dondurma işlemi bazı yiyeceklerin tatlarını kaybetmesine ya da bozulmasına neden olabilir. Sulu meyve, yeşillik ve pişmiş yumurta gibi gıdalar dondurucuya koyulmamalıdır.
Düşük dereceler bazı gıdaların yapı ve tatlarının değişmesine neden olur. Bu yiyecekler çözüldüğünde lezzetsiz ve hatta yenmez hale gelir. Buzlukta saklanmaması gereken bazı gıdaları aşağıda bulabilirsiniz.
Hassas sebzeler: Domates, salatalık ve turp gibi sebzeler dondurucu bölmeye koyulduğunda hücre yapıları bozulur ve tatlarını kaybeder. Dondurduğunuz domatesleri sadece sos yapımında kullanmaya dikkat edin.
Bütün meyveler: Elma, armut, şeftali gibi meyvelerin bütün şekilde dondurulması tavsiye edilmez. Çekirdeklerinden ayrılmış, kabukları soyulmuş ve dilimlenmiş şekilde meyvelerinizi dondurucu bölmede saklayabilirsiniz.
Asidik meyveler: Limon, lime, portakal, mandalina, üzüm gibi asidik meyveler tazeliğini ve kalitesini kaybeder. (Bu nedenle çok tavsiye edilmez.)
Sulu meyveler: Karpuz, kavun, üzüm ve narenciye türleri yüksek miktarda su içerdiği için donduktan sonra formlarını ve lezzetlerini kaybeder. Çilek, kiraz, şeftali gibi daha az su içeren; daha küçük ve lifli meyveleri dondurucu bölmede saklayabilirsiniz.
Kabuklu yumurta: Tavsiye edilmez.
Pişmiş yumurta: Pişmiş yumurtaların beyaz kısımları dondurulduğunda esnek bir hal alır ve yenmez hale gelir. Pişmiş yumurtaları sadece yemeklerde, diğer yiyeceklerle karışmış şekilde dondurmaya dikkat edin.
Patates: Hem pişmiş hem çiğ patatesler dondurulduklarında lapa haline gelir ve tatlarını kaybeder. Buzlukta patates saklamak istiyorsanız hazır paketli dondurulmuş patatesleri tercih edebilirsiniz.
Yeşillikler: Marul, maydanoz, roka ve benzeri yeşillikler donduklarında hücre yapıları büyük zarar görür. Hücre yapısındaki bozulmalar sonucu gıdalar su verir ve yenmez hale gelir. Yeşillikleri asla buzlukta saklamamalısınız.
Un içeren soslar: Sosları tatlandırmak ve yoğunlaştırmak için un eklemek yaygın bir yöntemdir. Ancak unlu soslar donduklarında ayrışarak formlarını ve lezzetlerini kaybeder. Soslara un eklemeden buzluğunuzda güvenle saklayabilirsiniz. Dilediğiniz zaman sosları çözdürüp un ekleyerek yoğunlaştırabilirsiniz.
Pişmiş makarna: Pişmiş makarna dondurulduğunda lapa haline gelerek lezzetini yitirir. Pişmiş makarnanın lezzetini korumak için üzerine bol sos döktükten sonra buzluğa koymanızı öneririz.
Krem peynir: Dondurulan krem peynirin yapısı bozulur, pütürlü ve sert bir şekil alır. Krem peyniri dondurucuya sadece süt, krema gibi yiyeceklerle karıştırarak sos halinde koyabilirsiniz.
Ekşi krema: Dondurulması tavsiye edilmez; irmiklenir.
Asitli içecekler ve cam şişeli ürünler: Derin dondurucunuza patlama riskinden dolayı cam şişe ve kutulardaki asitli içecekleri kesinlikle koymayınız.
Gıda maddesinin cinsine ve kullanılacağı yere göre aşağıdaki yöntemler kullanılabilir:
Gıda | Ağırlık | Oda sıcaklığında 20°C | Buzdolabında 2°C-8°C | Elektrikli fırında fansız 50°C-75°C | Elektrikli fırında 90°C | Mikrodalga fırında (Eritme ayarı) |
---|---|---|---|---|---|---|
Et | 1000 gr | - | 12-15 s | 2-2,5 s | 90-100 dakika | 25-30 dakika |
Piliç | 800-100 gr | - | 12-16 s | 2-2,5 s | 80-90 dakika | 23-25 dakika |
Kümes hayvanları | 1500 gr | - | 22 s | 3 s | 120 dakika | 30-35 dakika |
Ekmek | 1000 gr | 2-3 s | - | 180°C-200°C'de 20-30 dakika | 90°C'de 70-90 dakika | 10 dakika |
Sandviç ve çörekler | 1000 gr | - | - | 10-15 dakika | 10-15 dakika | 10 sandviç 1 dakika |
Kekler (büyük) | 2-4 s | - | 20-30 dakika | 70-90 dakika | 1 kek 1/2 dakika | |
Çilek, ahududu | 500 gr | 5-8 s | 8-10 s | - | Isıtmadan 35-40 dakika | 6-8 dakika |
Çekirdekli meyveler | 500 gr | 5-10 s | 15-18 s | - | 40-50 dakika | 8-10 dakika |
Ürün gamımızda bulunan dondurucularımız 10 °C -43 °C derece ortam ısısında çalışabilmektedir.
Joker Dondurucularımız, dondurucu modunda -18°C ila -24°C (Multimode’lar -27°C) joker özelliği ile soğutucuya çevrildiğinde 8° sıcaklığa kadar ayarlanabilmektedir.
Mekanik kontrollü ürünlerimizde : 1 en sıcak konum, 4 en soğuk konumdur.
1 için -18°C, 2 için -20°C, 3 için -22°C, 4 için -24°C olarak düşünülebilir.
Dikey dondurucu modellerimiz 36 dBA – 39 dBA ; yatay dondurucu modellerimiz ise 39 dBA – 40 dBA ses seviyesi aralıklarında bulunmaktadır.
Tüm dikey dondurucularımızda kapı yönü değiştirebilme özelliği bulunmaktadır.
7081 MultiMode EI / 7081 MultiMode EB modellerimizdeki Multimode teknolojisi dondurucu kategorisinde bir ilk olma özelliği taşımaktadır. 8 bölmeden oluşan bu ürünümüzde alt kısımdaki 4 bölme dondurucuyken üst kısımdaki 4 bölme isteğe göre soğutucu, dondurucu veya kapalı modda kullanılabilir. Yani ihtiyaç olmadığında dondurucunun üst kısmını kapatıp enerji tasarrufunda bulunulabilir veya bir saklama alanına dönüştürülmüş olabilir.
Dikey dondurucu kategorimizdeki 7781 EB ürünümüz ekstra geniş hacmiyle farklılaşmaktadır. Öne çıkan bir diğer faydası da fırın tepsilerinin sığmasına olanak sağlamasıdır. Börek ve baklavaların tepsiyle pişirmenin yaygın ve sevilen bir metod olduğu ülkemizde tüketicilerimizin de beğenisini kazanan bir ürün olmuştur.
Joker Özelliği İsteğe göre dondurucu ya da soğutucu olarak kullanılabilen Joker özelliği değişen depolama ihtiyacına pratik bir çözüm sunar. Bu özellik hem yatay hem dikey kategorideki bazı ürünlerimizde bulunmaktadır : 7371 JEI / 7371 JEB / 3401 J / 3316 J / 2316 J
No frost özelliği ile ürün kapısı açıldığında içeriye giren nem ve ürün içine konulan gıdalardaki nemden dolayı statik ürünlerde buzlanma oluşurken No Frost ürünlerde buzlanma oluşumu engellenmektedir. Böylece ayrı bir buz çözme işlemine de gerek kalmaz. Bu özellik dikey kategorideki 5 ürünümüzde bulunmaktadır : 7081 MultiMode EI / 7081 MultiMode EB / 7781 EB
7371 JEI / 7371 JEB / 7361 NFB
Kolay açılır kapı mekanizmasına sahip ürünlerimizde fazla güç harcamadan, kullanıcıyı yormadan, ürünün kapısının kolay açılması sağlanır. 7081 MultiMode EI / 7081 MultiMode EB / 7781 EB / 7371 JEI / 7371 JEB / 7361 NFB / 7071 MI / 7071 MB